Új vizeken gyűjtik a hulladékot a petkalózok
A héten startol az I. Bodrogi PET Kupa

A tiszai sikerekkel a hátuk mögött a petkalózok új vizekre eveznek, a PET Kupa környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenye első alkalommal startol a Bodrogon. A vírushelyzetre tekintettel korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett valósul meg a közösségi folyótakarítás. A résztvevők várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól fogják megtisztítani a folyót, miközben felfedezik a verseny során érintett, Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit és a folyó sokszínű természeti kincseit. Az I. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Révész Máriusz felelős kormánybiztos védnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg.

Augusztus első hetében 10,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tiszai PET Kupa hajós csapatai és önkéntesei. A Felső Tiszai versenyek hagyományát és jól bevált gyakorlatát ezúttal szeptember 9–13-ig a Bodrogra helyeztik át a szervezők, a Természetfilm.hu Egyesület és a hajdúböszörményi Zöld Kör.

A Természetfilm.hu Egyesület tavaly a Víz Világnapja alkalmából szervezett több napos hulladékgyűjtő programot a Bodrogra. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #BoldogBodrog program és a 2020-as verseny tervezése.

A #BoldogBodrog program keretében a szakemberek a PET Kupa versenyeinek tapasztalatait átadva, irányt mutatva, elsősorban a helyben élő partnerek és szolgáltatók közreműködésére alapozva rendezik meg a versenyt. A program eredményességéhez így nagyban hozzájárul a helyiek elköteleződése.

A PET Kupa tavaly az I. Tisza-tavi Kupa szervezésével valósított meg hajós, hulladékgyűjtő rendezvényt, első alkalommal eltávolodva a felső Tiszától. A nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 86 tonna szennyező anyagot gyűjtöttek össze, amelynek során egyes folyószakszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. Egyre több tudás és tapasztalat halmozódott fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők most megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára, és az olyan fontos mellékfolyóra, mint a Bodrog.

Tiszta Tisza, Boldog Bodrog

A PET Kupa célja, hogy minél gyorsabban, hatékonyabban és egyre nagyobb területek tisztuljanak meg, ezért szeretne több embert, helyi közösségeket bevonni a szennyezés felszámolására. E jövőbeli együttműködésekben a környezet megtisztítása, a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyaránt fontosak, hogy egy tudatosabb és a környezeti problémák iránt érzékenyebb generáció nőjön fel. A #BoldogBodrog és az I. Bodrogi PET Kupa a maga nemében újszerű program. A PET Kupa szakemberei először valósítanak meg erősen helyi kapacitásokra épülő programot, ahol a PET Kupa versenyeinek tapasztalatait átadva, irányt mutatva, a szervezésben segítséget nyújtva vesz részt a Tiszai PET Kupa csapata. Az elkötelezett, ezúttal bodrogi közösség biztosítja a program tartalommal való megtöltését, segít a lebonyolításban és a helyi diákok, civilek és vállalkozók bevonásában, megszólításában. A megvalósításban a szervezőknek sokat segítenek a helyi települések, különösképp Sárospatak és Olaszliszka elkötelezett önkormányzatai, akik csapattal is részt vesznek a versenyen. A szervezők helyi partnere a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör. A résztvevők vízi biztonságáról a Felső Tiszán már többszörösen bizonyított Sonar Egyesület gondoskodik, a hulladékezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja.

Miért a Bodrog?

A Tisza mellékfolyója, ami csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, és ami szintén szenved a műanyagáradat okozta káros következményektől, mivel két ága, a Latorca és az Ung Szlovákián át Ukrajnából érkezik hazánkba. A hulladékhelyzetet a PET Kupa zászlóvivői még a téli időszakban feltérképezték a TrashOut hulladéktérképező mobil applikáció segítségével, ezáltal az app a verseny PET Kalózainak pontosan megmutatja a megtisztítandó szakaszokat. Az alkalmazás idén májustól - az International Investment Bank támogatásának köszönhetően -, már magyar nyelven is elérhető. A korábban és a verseny során regisztrált, majd megtisztított hulladék lelőhelyeket - a Trashoutba felvitt adatok alapján, - egy online felületen, a Tiszta Tisza Térképen lehet legjobban követni. A versenyben lévő csapatok PETákokban számolt pontszámainak összesítésére a PET Kupa állandó informatikai partnere, a Konasoft készítette el legújabb fejlesztését, a Tiszta Tisza Applikációt.

A hulladékgyűjtés mellett a szervezők és helyi partnereik szüreti felvonulással, helytörténeti előadással és filmvetítésekkel is készülnek. Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba szeretettel várják a helyi lakosok és a Bodrogra látogató vendégek bekapcsolódását! Az I. Bodrogi PET Kupa szeptember 7-én szerdán indul a pillepalack hajók építésével. A csütörtök kora délutáni rajt után a csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Bodrogkisfalud érintésével tisztítják a folyót, majd szeptember 13-án délután Rakamaznál érnek célba.

Induló hajók, csapatok:

  • EMVIZIG (helyi vízügy csapata)
  • Liszka gálya - Húzzuk együtt! (Olaszliszka önkormányzat csapata)
  • ÖkosaBB (Budapest Bank csapata)
  • PETúnia (baráti csapat, felső-tiszai sokat tapasztalt veteránok)
  • SP-ALACK (Sárospatak önkormányzat csapata)
  • a PET Kupa PETII anyahajója (gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó)
  • a PET Kupa PETII anyahajója (gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó)
  • valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

Az I. Bodrogi PET Kupa fővédnöke Áder János köztársasági elnök, fő támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium, védnöke Révész Máriusz felelős kormánybiztos. A verseny szervezője a Természetfilm.hu Egyesület és a Zöld Kör, kiemelt szakmai partnere a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a Sonar Egyesület.

A verseny részletes programja
Az augusztusi Felső-Tiszai verseny eredményei

Köszönet Sárospatak önkormányzatának és a rendezvényhez kapcsolódó támogatóknak, partnereknek, résztvevőknek!

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium