A PET Kupa fő célja a figyelemfelhívás vizeink állapotára – elsősorban a Tisza műanyag-szennyezésére – ezért különösen örültünk a z All-Ukrainian Ecological League meghívásának a 2018-as ukrajnai Duna Napra. PET Kalózok kicsi csapata, kiegészülve a Duna Régió Stratégia, vizek minősége prioritás terület munkatársával útra is kelt a kárpátaljai Kovászóba. Kovászó alig 1000 lelkes falu a Borzsa folyó jobb partján, ami már a magyar-ukrán határszakaszon ömlik a Tiszába.

A 2018 június 30-án megrendezett Duna Napon a fiatal korosztályé volt a főszerep, diák csoportok adtak elő rövid színdarabokat, főszerepben a víz és műanyagszennyezés témájával. A PET Kupához hasonlóan és annak inspirációjára, palackok és egyéb hulladékok felhasználásával, különféle méretű hajókat és egyéb tárgyakat, például pálmafát készítettek a fiatalok, melyek a Danube Art Master verseny keretében kerültek bemutatásra, majd a zsűrizést követően, a legjobbnak ítélt hajók a vízen is megmérettettek. Eközben a rendezvény színpadán is lehetőséget kaptunk a PET Kupa bemutatására. Rövid előadásában Gyalai-Korpos Miklós ismertette a PET Kupa céljait és történetét, szemléltetésként a Tiszából összegyűjtött nem szokványos tárgyakat (például gumikacsa és játékkonzol) bemutatva, és végezetül célként a Tisza érdekében történő, határok nélküli együttműködést megjelölve. A napot vacsora és tűzijáték zárta a kovászói várban.

A rendezvényt követő napon felfedezésre indultunk a Borzsa folyó árterében, ami a falutól felfelé, kaszált, legeltetett, karban tartott mező, a folyó mentén, üde ligetekkel. A folyón, szinte sajnos már mindenhol (nemcsak Ukrajnában) szokásos képnek nevezhető, hogy műanyag palackokkal tarkított uszadék halmok úsznak. Az ártér első pillantásra ugyanakkor tisztának tűnt, viszont a fűben jól megbújtak a már korábban lerakott és azóta traktor által beszántott palackok. Így, négyünknek körülbelül fél óra alatt sikerült is ezekkel jó pár zsákot megtöltenie és az egyik Coca-Cola által üzemeltetett sárga konténerbe elhelyezni. Csak a legelő állatokra vigyázó juhászok néztek ránk furcsa és értetlen szemmel, és sajnos közös nyelv hiányában nem sikerült velük érdemi beszélgetést kezdeményezni. Reméljük ezzel a kis spontán akcióval is hozzájárultunk a Tiszta Kárpátalja kezdeményezés céljaihoz.

Vendéglátóinkkal sok szó esett a hulladékok szakszerű kezeléséről és annak helyi problémáiról, hiányairól. Noha a 2012-es regionális hulladékstratégia ambiciózus célokat tűzött ki, de a végrehajtáshoz szükséges pénzügyi és jogi keretrendszer jelenleg még nem biztosított. Addig is, szerencsére helyi civil kezdeményezések és a privát szféra együttműködéséből fakadóan, a hulladék begyűjtésének növekvő arányáról lehet beszámolni. Ennek egyik módja a hulladék begyűjtésének és elszállításának megszervezése magán cégek bevonásával. Kárpátalja 8 településén a Coca-Cola Ukrajna helyezett ki sárga konténereket, amelyek tartalmát helyben válogatják és amint az összegyűjtött és szelektált palackok tömege eléri a 200 kg-t, elszállítják és fizetnek érte a falunak. Másik fontos elem a szemléletformálás, melynek fontos része a Duna Nap is, célcsoportban a fiatal korosztállyal.

Ugyanakkor sok még a teendő, a Tisza vízgyűjtőjének Ukrajnára eső részében a települések 40%-án a települési szilárd hulladék gyűjtése és kezelése még nem megoldott. Helyben, alulról jövő kezdeményezésekkel próbálják a helyzetet megoldani, ami azonban nehéz a közszolgáltatás hiánya miatt. Most készül az új ukrán hulladékgazdálkodási törvény, ami remélhetőleg változásokat hoz a hulladékkezelés lefedettségében.

A Duna Régió Stratégia, vizek minősége prioritás terület munkatársa elmondása szerint, lényeges, hogy a Tisza és mellékfolyói szilárd hulladékszennyezésének csökkentéséhez szükséges átfogó intézkedések megjelenjenek a jelenleg készülő aktualizált integrált Tisza vízgyűjtő gazdálkodási tervben (DTP-JOINTISZA projekt), felhívva ezáltal is a figyelmet a probléma fontosságára.

Összefoglalva, egy szakmailag hasznos és élményekben gazdag hétvégét töltöttünk Kovászóban, ami reményeink szerint csak az első lépése egy hosszú távú nemzetközi együttműködésnek, amely fő célja a Tisza műanyag szennyezésének megszüntetése. A látogatás kiváló lehetőség volt kapcsolatépítésre, melynek folytatásaként, idén először kerül megszervezésre a PET Kupa előfutama a Tisza kárpátaljai részén, majd az őszi időszakban, szakértőink szakmai kerekasztal megbeszélésen is részt vesznek Kárpátalján.

Ezúton is köszönjük Olena Marushevska meghívását és Irénke vendégszeretetét, ha Kovászóban jártok, mindenképpen látogassátok meg Őt.

Hasznos linkek:

DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN DUNA NAP KÁRPÁTALJÁN

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek