Ozone Zöld-díjat nyert a PET Kupa!

Országos környezetvédelmi elismerést kapott a tiszai hulladékproblémán dolgozó Természetfilm.hu Egyesület, akik immár 5 éve kutatják, monitorozzák és takarítják a Tisza védett ártéri erdőit és mesébe illő partfalait, öbleit.

Idén már nyolcadik alkalommal adták át az Ozone Televízió által 2010-ben alapított Zöld-díjat. Az Akváriumban megrendezett eseményt a díjátadó fővédnöke, dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, a „zöld ombudsman-helyettes" nyitotta meg. A fővédnök bevezető gondolataiban kiemelte, hogy az Ozone Zöld-díj a fenntarthatóság és a környezet, illetve a természetvédelem területén végzett kiemelkedő munkáért adományozott egyéb díjak közül azzal emelkedik ki, hogy önkéntes, spontán kezdeményezésű tevékenységeket ismer el.

Soha ennyi pályázat nem érkezett még az Ozone Zöld-díj elnyerésére

Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet szakmai ügyvezető-helyettese, a zsűri elnöke, bevezető gondolataiban a díj jelentőségét méltatva rámutatott, hogy az Ozone Zöld-díj egyik küldetése a fenntarthatóság fontosságára való figyelemfelhívás. Hogy ennek az elmúlt nyolc évben sikerült elvetni a magjait, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei díjátadóra rekordszámú, összesen 68, és hozzá kell tenni, hogy jobbnál-jobb pályamű érkezett.

Fotó: Origo

A pályázók témakörei rendkívül színesek bizonyultak, az elektromos autózás világától kezdve a klímaváltozáshoz kapcsolódó kérdéseken át egészen a környezettudatos, szemétmentes utazásig illetve öko-kertészeti projekttervekig bezárólag, számos fontos és előremutató pályamű közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat. Ehhez kapcsolódva Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke, és a Budapest Klub Global Executive Council alelnöke, a zsűri tagja hozzáfűzte, hogy szíve szerint az összes pályázót díjazta volna a nagyszerű ötletek miatt, mivel értékelése szerint csak jó, és még jobb pályaművek közül kellett a bírálóbizottságnak kiválasztania a legérdemesebbeket.

Fotó: Magyar Csaba
Fotó: Magyar Csaba

Még több fotó a PET Kupáról…

PET Kupa a tiszta Tiszáért

A Természetfilm.hu Egyesület kezdeményezése a Tisza folyamatos hulladékszennyezését igyekszik megszüntetni. Kevesen tudják, de évente sajnálatos módon több ezer tonna hulladék érkezik Magyarországra a Tisza habjain. Ennek fő oka az ukrajnai és romániai hulladékgazdálkodás fejletlensége, illetve a felelőtlen környezethasználat.

Fotó: Szabó Sándor

A PET Kupa idén is 16 hulladékból készült hajóval rajtolt el Dombrád településről és több mint 8 tonna hulladékot szedtek ki a versenyzők és az önkéntesek az élővízből…

Tóth Szabolcs, az idei bajnok csapat kapitányának előadása

De emellett komoly hangsúlyt kap a tudományos munka is, hiszen ez a lelkes csapat:

Fotók: Kugler Péter és Ivánfi Csanád

Támogatók, Partnerek és segítő önkéntesek jelentkezését is várja a Szép, szőke szerelmünk, a Tisza megmentéséért dolgozó csapat!

Már pár ezer forinttal is lehet segíteni a természetvédelmi munkát!

2017. november 8-10. között a Vasúttörténeti Parkban rendezett V. ÖKOINDUSTRIA kiállításon találkozhattok a PET Kupa csapatával, ahol kiállítással, standdal, kerekasztal beszélgetéssel, konferencia előadással és természetfilm vetítéssel is várják az

Elérhetőségek:
Hankó Gergely
PET Kupa Projektvezető
06 30 314 7550
gergely@greenius.hu

Még több fotó a PET Kupáról…

További Ozone Zöld-díjasok

Idén is öt kategóriában, a nagyvállalatok, KKV-k, civilszervezetek, iskolák és magánszemélyek között került kiosztásra a Zöld-díj.

Győztesek

Nagyvállalati kategória (megosztott díj)

  • Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.: újrahasználati és szemléletformáló központok létesítése Budapesten;
  • Nissan Sales CEE Kft.: egyedi energiatárolási rendszer.

Kis- és közepes vállalati kategória (megosztott díj)

  • Water & Soil Kft.: önözéstechnikát forradalmasítható találmány;
  • Seed Bonbon: irodai hulladékpapírból fűszer és virágmag bonbonok.

Civil szervezeti kategória (megosztott díj)

  • PET Kupa: egy inspiráló természetvédelmi kezdeményezés a hazai vizekért;
  • Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület: „Kölcsönkenyér" című projekt.

Magánszemélyek kategória

  • Tóth Andrea, „Háztartásom hulladék nélkül" blog: praktikus ötletek és tapasztalatok egy zöldebb, környezettudatosabb háztartás érdekében.

Tanintézmények kategória

  • Tisza-parti Általános Iskola: komplex környezeti nevelési program
A környezettudatos gondolkodás kialakításának az óvodák és az iskolák a legfontosabb alappillérei. A szegedi iskola programjába beletartozik a zöld szempontok alapján történő iskolakert művelés, az újrahasznosítható anyagokból a tanulók által készített dísztárgyak és ékszerek, a feleslegessé vált mese és gyerekkönyvek összegyűjtése, kórházak, illetve szociális létesítményekhez való eljuttatás céljából.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek