TEGYÉL A MŰANYAGSZENNYEZÉS ELLEN! – A KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAPON IS

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja a Környezetvédelmi Világnapra készült útmutatóival mindenkit arra biztat, hogy idén június 5-ét a műanyagszennyezés elleni küzdelem jegyében töltsük.

Az idei Környezetvédelmi Világnap szlogenje a #BeatPlasticPollution, vagyis „Tegyél a műanyag szennyezés ellen!”. A június 5-ei esemény kiváló apropót szolgáltat arra, hogy a helyi közösségeket, diákokat megmozgató rendezvények, illetve a közösségi médiát megcélzó kampányok segítségével a műanyagszennyezés ügye minél szélesebb nyilvánossághoz juthasson el.

Az ENSZ Környezetvédelmi Bizottsága az oktatók, az üzleti szektor és az államigazgatás számára is dedikált (jelenleg angol nyelven elérhető) útmutatóval készült, hogy ezzel is segítse a Környezetvédelmi Világnapra időzített akciók megszervezését, amelyek hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb és egészségesebb környezet megteremtéséhez.

Hogyan teszel a műanyagszennyezés ellen június 5-én? Regisztráld akciódat, és mutasd meg a világnak, te hogyan veszel részt a Környezetvédelmi Világnapon
Fotó: UN environment

A természetbe kerülő műanyaghulladék korunk egyik legsúlyosabb környezeti válságával fenyeget. A világszerte felhasználásra kerülő műanyag csomagolások csaknem egyharmada nem kerül be a hulladékgyűjtési rendszerbe, innen származik a települések képét romboló és a természetet károsító szemét. Minden évben mintegy 13 millió tonna műanyag végzi az óceánokban, ahol számtalan sérülékeny élőhelyre és a legkülönbözőbb tengeri élőlényekre nézve jelent veszélyt.

Az idei Környezetvédelmi Világnap valamennyiünknek alkalmat teremt arra, hogy elsajátítsuk azokat a szokásokat, amelyekkel mi is tehetünk a természetbe jutó műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséért – és nem is kell június 5-ig várnunk.

Lemondhatunk a szívószál használatáról, odafigyelhetünk, hogy mindig legyen nálunk újratölthető kulacs, textilszatyor vagy éppen saját bögre a kávénknak. További hasznos tippekért regisztrálhatunk a #BeatPlasticPollution angol nyelvű hírlevelére, de az Élőbolygónk korábban megjelent cikkeiből is meríthetünk inspirációt.

Ha nem újrahasznosítható, ne használd! A Földön fogyasztott műanyagmennyiség megoszlása felhasználási területek szerint
Fotó: UN environment

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek