TISZAI PALACKPOSTA: 2 hét és indul a PET Kupa!

Idén nyáron immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Tiszai PET Kupát, ami hazánk második legnagyobb folyójának védelmét és tisztítását tűzte zászlajára, felhívva a figyelmet Szőke Szerelmünk folyamatos hulladékszennyezettségére. Az évről évre rangosabb és nagyobb környezetvédelmi és közösségi esemény idén több mint egy tucat ártéri hulladékból épülő kalózhajóval indul útnak, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek részvételével. Sőt, idén a tiszai akcióval párhuzamosan a Bodrogon is elindul egy kenus takarító különítmény, hogy a tokaji hídnál csatlakozzanak majd a kalózokhoz. A 2017-es PET Kupa fő támogatója idén is a Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A PET sztori

A probléma eredője, hogy Ukrajna és Románia egyes részein nem jött még létre a modern hulladékgazdálkodás infrastruktúrája, a lakosság fogyasztása és például csomagolóanyag használata viszont megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben. Rossz gyakorlatként terjedt el, hogy a lakosság szemetét a Tiszának és mellékfolyóinak árterébe borítják, ami az áradások alkalmával útnak indul… s ki tudja hol áll meg!?

A 2017. év eleji jégzajlás kb. 3200-3700 tonna hulladékot hozott magával, melynek kármentesítési költsége 280-300 millió Ft-ot jelent hazánknak.

A vízügyi igazgatóságok több ezer közfoglalkoztatott bevonásával a mai napig takarítják az árteret.

A PET Kupa szervezői a jeges ár levonulását követően tavasszal tartották a „II. Tiszai kerekasztal” műhelymunkát, ahol a legtöbb érintettet sikerült összehívniuk, akik mind vállalásokat is tettek az aktív és hatékony munka érdekében. Többek között a Wessling Hungary kutatólabor itt ajánlotta fel az első hazai, folyami mikroműanyag vizsgálat elvégzését a Tiszán, Ötvös Sándor, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati felelőse pedig ezen alkalommal hívta meg a szervezőket a „Tiszta Kárpátalja! – Önkéntes környezetszépítő mozgalom” nyitóeseményére Beregszász városába.

Az egyre jobban kiépülő kapcsolatrendszernek köszönhetően a PET Kupa híre így már Kárpátaljára is eljutott, ahol a főiskolai előadásokat és sajtótájékoztatót követően 30 helyi önkormányzat kezdte el – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete és a Miniszterelnökség szervezésében - kitakarítani környezetét. Ez a környezetvédelmi szempontból történelmi pillanat jelenti az itthon már jól bevált „TeSzedd!” önkéntes program kárpátaljai verziójának indulását.

Az Értől az Óceánig…

Egyre többet hallani a mikroműanyagok problematikájáról és az élővizekbe jutó hulladékok kockázatáról. Még itt Magyarországon is sokszor esik szó az óceánokon úszó szemétszigetekről, s annál kevesebb a kertek alatt nálunk elúszó PET zajlásokról, amik bizony tovább sűrítik a tengerek, óceánok szemétlevesét. Hazánkra érkezve a Tisza lelassul és a hulladékok egy részét az ártéri erdőkben helyezi el, melyek sok esetben Natura2000-es, vagy éppen természetvédelmi területek (Tiszatelek-Tiszaberceli ártér Természetvédelmi Terület). A PET Kupa stábja évek óta járja a Tiszát és ártéri erdejeit, eddig több mint 150 súlyosan szennyezett helyszínt lokalizáltak GPS-szel, ezen akcióiknak köszönhetően jön létre a Tisza hulladéktérképe: (Hulladékmonitoring I., II., III.).

Ami nem rakódik le, az tovább utazik és a Tiszalöki-, vagy a Kiskörei Vízerőműnél akad meg. De ha nagy a nyomás a vízügyi szakemberek nem tudják letermelni a vízről a hulladékot, el kell engedjék… Így leszünk mi is részesei ennek a globális problémának.

A fenti veszélyek kockázata miatt hiánypótló kutatás indul Magyarország első folyami mikroműanyag vizsgálatával, melyet július elsején tartanak a szervezők a WESSLING Hungary szakértőivel. További információ a témáról: https://petkupa.hu/hu_HU/a-mikromuanyagok-nyomaban-hazi-kiserlet

Az eleinte csak figyelemfelkeltésnek szánt „tiszai flúgos futam” így nőtte ki mára magát egy komplex környezetvédelmi projektté. A probléma gyökerére fókuszálva a főszervező Természetfilm.hu idén nemzetközi pályázat beadását is tervezi, hogy a nemzetközi erőfeszítések újabb lendülettel és elsősorban gyakorlati lépésekkel haladjanak tovább a megoldás felé.

Az V. PET Kupa számokban

Időpont: 2017. július 1-9.
2017-es állomások: Dombrád – Ibrány – Balsa – Tokaj – Tiszaladány - Tiszalök
Teljesítendő táv: 71 folyamkilométer
Hajók száma: 15
Kalózok száma: 120-150 fő
Eddig feltérképezett szennyezett területek száma: 145
Eddig megtisztított területek száma: 20
Kitermelt hulladék mennyisége: 10 tonna

2017-es fejlesztések, újdonságok, érdekességek

 • új, modern honlap készült a PET Kupának a Konasoft Kft. gondozásában
 • kenus különítmény a Bodrogon (Hajdúböszörményi Zöld Kör)
 • képzett és tapasztalt önkéntes csapat (kb. 25-30 fő)
 • a kitermelt hulladék összepréselve és válogatva kerül átadásra a hulladékgazdálkodóknak, így 50%-a újrahasznosul!
 • július 6-án a PET Kupa tiszteletére Tokaj városa „Tisza napot” szervez, melynek keretében filmbemutatóra, sajtótájékoztatóra, s kulturális programokra kerül sor.

Nehézsúlyú, dörzsölt mezőny

 • címvédő FesztPET (Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő)
 • Power Biztonságtechnika Kft.
 • Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.
 • Evezősök (a Siemens önkéntes csapatának hajója)
 • Decathlon
 • AZTAKESERVIT Lukrécia Surranó Szellem Vízibolhabéka (Dunaföldvár)
 • Tisza 2 (veteránhajó)
 • Vizipanda (a WWF Magyarország hajója)
 • és még sokan mások

Hol lehet becsatlakozni?

Az idei nevezés lezajlott, de búslakodásra semmi ok. A PET Kupa programfüzetében számos érdekes eseményt lehet találni:

 • június 29-én 0. napot és előszedést tart a PET Kupa, ahová önkéntesek jelentkezését várják. Találkozó: 2017. június 29-én (csütörtök), 09:30-kor az ibrányi Tisza-parti szabadstrandon: (https://goo.gl/maps/tJLrnib9FHp).
 • július 3-án, 11:00 órakor elrajtol a PET Kupa teljes flottája a dombrádi Tisza-parti szabadstrandról
 • július 5-én, 16.00 óra magasságában összefolyik a bodrogi és a tiszai csapat a tokaji hídnál
 • július 6-án a „Tisza Napja” keretében egész napos programok Tokajban a PET Kupa résztvevőivel
 • július 8-án befutó és eredményhirdetés a tiszalöki Feketeszakáll Kalandpark és Strand területén
 • július 9-én közös Nagy Ugrás a WWF szervezésében a tiszalöki Feketeszakáll Kalandpark és Strand területén
PET Kupa 2017 program - pdf

A 2017-es PET Kupa fő támogatója a Innovációs és Technológiai Minisztérium

„A Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetvédelemért és a természetvédelemért való felelőssége keretében figyelemmel kíséri és ösztönzi a környezet védelmét szolgáló új módszerek és eljárások fejlesztését, azok alkalmazását. Kiemelt figyelmet és támogatást biztosít a hulladékkeletkezés megelőzésére, az önkéntesen szerveződő környezet- és természetkímélő kezdeményezések támogatására, amelyek a környezeti tudatosság fejlesztését szolgálják. Ezért is támogatjuk évek óta a PET Kupát, amely – a tiszai hulladékszennyezés megelőzése és csökkentése érdekében mára már határokon átnyúló akcióvá vált.”

Elérhetőségek:
Hankó Gergely
Projektvezető
06 30 314 7550gergelyhanko@gmail.com
PET Kupa

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek