TrashOut használati útmutató PET Kalózoknak

A Trash Out applikáció alkalmazását azért tartjuk fontosnak a PET Kupán, mert ennek használatával tudjuk felmérni a tiszai hulladékszennyezés mértékét és lokalizálni a szennyezett helyszíneket. Ha pontos adatokkal, és helyszínekkel rendelkezünk, akkor a hatóságok és a jövőbeni akcióink is hatékonyabbak és sikeresebbek lesznek. Erre lehet alapozni jövőbeni terveinket is. Ebben szeretnénk segítségeteket kérni!

Minden csapatra jut már egy okostelefon. Csapatonként legyen egy Trash Out felelős, aki kezelni fogja az applikációt és felviszi az adatokat.

Töltsd le az applikációt és szállj szembe Te is a szeméthegyekkel

Először asztali gépen, laptopon érdemes regisztrálni (https://www.trashout.me/signup), mert telefonon nem minden opció érhető el. A terepen már elég az okos telefon.

Csapatnévvel, személynévvel, bármivel regisztrálhattok, a kérésünk annyi, hogy a szervezet kiválasztásánál (Organisation) keressétek ki a „PET Cup” szervezetet, így erőink egyesülnek.

Ha fent van az app és be vagytok már jelentkezve, jöhet a „kincskeresés”…

Ha találtok/ismertek szennyezett helyszínt a környéketeken, ott ki is próbálhatjátok hogy működik. Előtte nézzétek meg, hogy nem jelölte-e már valaki, kerüljük a duplikációt: https://www.trashout.ngo/trashmap

Ha már ott álltok a szemétkupac mellett, kapcsoljátok be az appot, és valami ilyesmit fogtok látni (ez az iPhone verzió):

A nagy zöld gombra kattintva egyből életbe lép a kamera és készíthetitek is a fotókat a szennyezett helyszínről. A Tiszán elég 2 képet készíteni, mert sok helyütt lassan tölti fel őket… De minden esetben feltölti, akár később is, ha újra bekapcsolod az appot egy jó vételű helyen.

Ha megvannak a fotók, be kell állítani a mennyiséget: kicsi, közepes, vagy sok. Ezt zsákokban kifejezve úgy kell elképzelni, hogy ahol kb. 4-5 zsáknyi szemét van, az a kevés, 5 zsák fölött közepes és 20 zsák felett már soknak számít. Alul a megjegyzésbe külön köszönjük ha pontosítjátok a mennyiséget.

Ezután be kell állítani a szemét típusát, amit szabad szemmel láttok:

Ha kész vagyunk a felvételezéssel, kattintsunk a „jelentés” gombra és várjunk picit amíg felviszi az adatokat.

NAGYON FONTOS, hogy ha utána az egész helyszínt ki is takarítottuk, menjünk vissza az app-ban a jelentésünkhöz és kattintsunk rá, a kupac adatlapján alul, hogy „kitisztítva”! Csináljunk a megtisztított területről egy képet és kész is vagyunk!

Ha megtisztítottuk a területet a piros szín zöldre vált. Amint látjátok még jó sok piros, megtisztítandó helyszín van, s Ti is fogtok még újabbakat felvinni. Keressétek a már bemért helyeinket és tisztítsátok meg azokat! Így tudtok sok palackot (és egyebet) gyűjteni utatok során.

Ajánlott cikkek