Idén július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás

Pusztuló élővilág a folyószabályozások és vízerőművek következtében, időszakos szennyezések, intenzív mezőgazdaság az ártereken – csak néhány azon veszélyek közül, amelyek bolygónk folyóira és természetes vizeire leselkedik! Azonban mindannyian tehetünk azért, hogy ez megváltozzon! Akár egy kavicsdobással és vízbe ugrással is kifejezhetjük az élővizek iránti tiszteletünket. Idén július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás, amire meghosszabbított határidő mellett még egy hétig bárki jelentkezhet!

Bár a vizek jövője nem tűnhet túl fényesnek az ipari tevékenységek és a gazdasági érdekek fényében, a WWF azért küzd, hogy a romboló folyamatok ne kaphassanak teret, ahol pedig már megtörtént a baj, ott lehetőség szerint visszaállítsuk a természetes állapotokat. Nagy sikereket azonban csak akkor érhetünk el, ha mindenki közös, megőrzendő természeti kincsként tekint folyóinkra és vizes élőhelyeinkre. Hiszen mindannyian tudjuk: a víz az élet forrása! Nem csak a benne és körülötte élő rengeteg növény- és állatfaj számára, hanem az emberiség számára is.

Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, gazdag élelemforrásként szolgálnak, ráadásul rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizesélőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 81%-kal zsugorodtak. Vizesélőhelyeink 90%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.

Már egy ugrással is felhívhatjuk a figyelmet

A közösség ereje, ahogy minden téren, úgy a természetvédelemben is rendkívül fontos. Éppen ezért a WWF Magyarország természetvédelmi projektjein túl egy szórakoztató, közösségépítő program keretében hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos a folyók védelme, és mit tudnak nekünk adni vizeink. A Nagy Ugrás 2005 óta Európa-szerte arról szól: minden év július második vasárnapján (tavaly épp a PET Kupa zárónapjára esett, így együtt gázolhattunk a Tiszába a WWF csapatával) délután 3 órakor ugorjunk, fussunk vagy akár csak gyalogoljunk egyszerre egy folyóba vagy más természetes vízbe, és ezzel mutassuk meg, hogy odafigyelünk erre a fontos értékünkre. Már az első évben 250 ezer ember csatlakozott a mozgalomhoz 22 országból.

Ahány hely, annyi program

Magyarországon 2008-ban, azaz épp tíz éve ugrottunk először. Azóta számos településen már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a saját Nagy Ugrásukat. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajó-versennyel vagy patak medrében való gumicsizmás gyaloglással, környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során. Természetesen bárki összefoghat: csobbanhat egy egész település, egy baráti társaság, egy szövetség tagjai vagy akár egy cég munkatársai is!

Még nem késő: csatlakozzatok Ti is!

Az ugrás mellett idén egy kavicsdobással is kifejezheted, hogy mennyire szereted a folyókat és élővizeket. A WWF Magyarország ebben az évben arra buzdít, hogy környezetbarát festékkel vagy filctollal rajzolj szívet egy kavicsra, ezzel jelezve, hogy fontosak számodra a folyók és vizesélőhelyek, majd posztold a közösségi média oldalaidon a #BigJump hashtaggel. A Nagy Ugrás napján pedig majd azt dobd be a vízbe – legyen ez egy országos kacsázó verseny!

A WWF Magyarország idén rendhagyó versenyt hirdetett a Nagy Ugrás résztvevői között:
„Meghosszabbítottuk a nevezési határidőt, így még bárki csatlakozhat és megrendezheti a saját Nagy Ugrását július 8-án. Ha megmutatnátok, hogy Ti hogyan ugrotok és hogyan hívjátok fel a figyelmet folyóink és vizeink megóvására, akkor ne habozzatok! 2018. június 25-ig regisztráljatok, és ha Ti pályáztok a legkreatívabb, legegyedibb, vizeink védelmének fontosságát leginkább hangsúlyozó programmal, akkor a WWF Magyarország hivatalos Nagy Ugrását az általatok kijelölt helyszínen fogja megrendezni” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A nevezés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni:http://wwf.hu/big-jump

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek