PET Kupa Kalendárium 2021

Kilenc év tapasztalata áll mögöttünk, 2022-ben jubileumi születésnapunkat ünnepeljük. Felgyorsultak az események: a folyóáradások és a velük érkező hulladék még mindig jelen van, miközben egyre több támogató, önkéntes és segítő kéz csatlakozik hozzánk. Gyönyörű területeket adunk vissza tisztán a természetnek, nemzetközi kapcsolatokat építünk ki. Egyre több segítséget nyújtunk azoknak a vállalkozóknak, akik a Tisza forrásvidékén dolgoznak a hulladékprobléma megoldásán. Nemzetközi programjainkban hazai jó gyakorlatokat terjesztünk, abban bízva, hogy egyszer sikerül megállítani és felszámolni folyóvizeink hulladékszennyezését. A 2021-es, eredményekben, tapasztalatokban és újdonságokban gazdag évvel is közelebb kerültünk a megoldáshoz.

JANUÁR

JANUÁR

A téli műanyag zajlás először a Bodrogon lépi át a magyar határt. A főként Ukrajnából származó szennyezést felkészülten fogadja hulladékgyűjtő hajónk, a PETII. A gyorsreagálású hajóegység hulladékterelő csápokkal és hulladék kiemelő kosárral gyűjti össze az úszó hulladékot.

A latorcai szennyezés miatt a Kárpátaljai Kormányhivatal vezetőjéhez fordulunk, hogy segítsenek a hulladéktorlaszok felszámolásában. A hulladék forrásvidékén naponta 10 köbméter hulladéktól mentesíti a folyót Francz Béla kőrösmezei vállalkozó, aki a segítségünkkel vásárolt haszongépjárműveket.

Kutatás-fejlesztési programunk részeként, három GPS jeladóval felszerelt műanyag palackot indítunk útjára. A palackok valós idejű adatokat közvetítenek és térképen mutatják, hogy éppen merre található a palack. A kutatással műanyag hulladék szennyezés útját tárjuk fel.

FEBRUÁR

FEBRUÁR

Többfrontos küzdelmet folytatunk az év első áradásával érkező hulladék ellen: a zord februári idő ellenére óriási erőbedobással zajlik a védekezés, civilek, önkormányzatok, vízimentők és a vízügy együtt tartóztatja fel az újabb szennyezési hullámot. Gyorsreagálású hulladékkezelő csapatunk 7,1 tonna hulladékot válogat anyagfajtákra, aminek köszönhetően - csupán PET palackból -, több mint 300 ezer darabot tömörítünk és bálázunk be újrahasznosításra.

Az előző év nyerteseként, ezúttal nagykövetei vagyunk a Highlights of Hungary-nek. 5 nagyszerű, általunk dedikált, példaértékű magyar projekt kerül be a Highlights of Hungary 55 kiválósága közé.

Dokumentumfilm forgatás kezdődik Kárpátalján. A történet főszereplője Francz Béla, akit a PET Kupa által indított adománygyűjtő kampány segített hozzá két haszongépjármű beszerzéséhez. A film munkacíme: a Folyómentő Teherautó.

MÁRCIUS

Újrahasznosított tiszai műanyag hulladékból elkészül a tiszai plasztik kajak második prototípusa, amihez az alapanyagot alaposan válogattuk, mostuk, daráltuk és porítottuk.

A Dunán és a Tiszán megtörténik az összehasonlító mintavétel a mikroplasztik kutatáshoz, amely keretében nemzetközi összefogásban, háromféle módszertant hasonlítunk össze, vizsgálva a mikroplasztik szennyezést.

Általános iskolás petkalózok szereplésével elindul a Műanyag Műhely webvideó sorozat, amiben a folyami hulladék újrafeldolgozásának titkaiba avatjuk be a nézőket.

ÁPRILIS

ÁPRILIS

Civil adományozásból felújítjuk a Petényit, a palackokon úszó anyahajót, amely évek óta több tonna ártéri hulladéktól mentesíti a Tiszát a folyami versenyeken. Az adománygyűjtés Kiss Klaudia kajakos kezdeményezésére indult.

Felújítjuk a tavaly vízre helyezett zsurki Palackorrú Lebegő Kikötőt, a Tiszakóródit pedig meghosszabbítjuk, megkönnyítve a víz felől érkezők partraszállását.

Nemzetközi projekt keretében felmérjük a Bodrog árterének szennyezettségét a szlovák-magyar határ és Sárospatak között, miközben szlovák partnereink is elvégzik a monitoringot a folyó szlovák részén. Megkezdődik az első nemzetközi pilot cleanup akció előkészítése a Bodrogon.

MÁJUS

MÁJUS

Tiszadadán felavatjuk Műanyag Műhelyünket, a MÜMÜ-t, majd elindul oktató körútja, hogy bemutassa, miként lesznek hasznos, újrahasznosított eszközök az összegyűjtött folyami hulladékból.

Önkénteseink csatlakoznak a Mocskos Maros Mentőakcióhoz, amely során szegedi folyómentőknek adjuk át tudásunkat és segítünk megtisztítani ezt a fontos mellékfolyót.

A MÜMÜ Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén folytatja szemléletformáló turnéját, hogy a Tisza forrásvidékén tanítson a felelős hulladékgazdálkodásra. Ezzel kezdetét veszik a 3 éves Erasmus+ program - az 5 ország 1 folyó projekt - szemléletformáló rendezvényei. Megtörténik az első Tisza-szakasz örökbefogadása Kőrösmezőn.

JÚNIUS

JÚNIUS

Sikeresen és hasznos tapasztalatokkal ér véget tesztprogramunk, a Mosolygó Zsák program, amelynek során szelektív gyűjtő zsákok kihelyezésével ösztönöztük a tiszai lakosságot a folyópart megtisztítására. A projekt zárásaként a már jól bevált kerekasztal eseménnyel összegezzük az összegyűjtött tapasztalatokat és a Tisza-menti települések környezettudatos szemléletének fejlesztési lehetőségeit.

A MÜMÜ (Műanyag Műhely) visszatér Magyarországra és Sárospatakon folytatja környezeti nevelési küldetését. A Tid(y)Up projekt keretében nemzetközi folyóvédelmi konferenciát szervezünk.

A Bodrog-folyón, Sárospataknál újabb folyószakaszt fogadunk örökbe, és megkezdjük a PET Kupa úszó kiállításának tervezését.

Az év első folyami pethajós versenyén, a II. Tisza-tavi PET Kupán több mint 5 tonna, 1222 zsák hulladék gyűlik össze a Tisza-tó Tiszafüred és Kisköre közötti szakaszán. Szoros küzdelemben a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) legénysége védi meg tavalyelőtti első helyezett címét. Sikeresen debütál a verseny állását folyamatosan rögzítő és publikáló Tiszta Tisza Applikáció. A rendezvényen részt vesznek a Tid(y)Up projekt nemzetközi partnerei is, hogy tapasztalatot gyűjtsenek és tanuljanak saját folyótakarító akcióik megszervezéséhez.

JÚLIUS

Kárpátalján a Tisza forrásánál elindul a nagy Tisza Expedíció, és kezdetét veszi a csaknem két hónapos hajóút, amelynek során felmértük a folyami hulladék gócpontjait, főként a folyó ukrán, román és szerb szakaszain.

Újabb folyószakasz örökbefogadása történik meg a Szamoson, a Tisza egyik súlyosan szennyezett mellékfolyóján.

A korábbi négy, Tisza parton létesült Palackorrú Lebegő Kikötő után újabb kikötőket avatunk fel a Bodrogon, Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron.

Többszörös tesztüzem és több hónapon át tartó kivitelezési munkák után befejeződik a Pontonkonvoj építése. Az úszó létesítmény célja, hogy a vízen kísérje a folyótisztító akciókat, és közben tisztálkodási lehetőséget biztosítson minden résztvevőnek. Eközben végéhez közeledik a kiskörei Folyómentő Központ fejlesztése, és rohamtempóban zajlik az év legnagyobb folyami pethajós versenyének, a IX. Felső-Tiszai PET Kupának az előkészítése.

AUGUSZTUS

AUGUSZTUS

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa főként veterán csapatokból álló pethajós flottája újabb 6 tonna hulladéktól mentesíti a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti, 60 folyamkilométeres szakaszát. Tovább fejlődik a Tiszta Tisza Applikáció. Vízre kerül a Pontonkonvoj 3 úszó egysége, és idén először pethajó utazik végig a Szamos román szakaszán. A Tisza Expedíció eléri a magyar vizeket.

Önkéntesek utaznak Kárpátaljára, hogy a helyi hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalkozókkal találkozzanak, valamint hosszú távú együttműködésről, infrastrukturális fejlesztések lehetőségeiről egyeztessenek.

Kiskörén megünnepeljük a Hulladékmentes Tisza program eredményeit, amelynek során 80 tonna hulladéktól sikerült mentesíteni a folyót és árterét. Kiállítás nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt, és kinyit a kiskörei Folyómentő Központ, az első komplex folyótisztító létesítmény a Tisza mentén.

SZEPTEMBER

Ünnepélyes avatóval adjuk át az augusztusi tapasztalatok alapján továbbfejlesztett Pontonkonvojt.

Elstartol az első nemzetközi cleanup akció a Tid(y)Up projekt keretében, a magyar és szlovák önkéntesek, vízügyesek és helyiek vállvetve tisztítják meg a Bodrogot a szlovákiai Zempléntől egészen Sárospatakig.

II. Bodrogi PET Kupa résztvevői Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti távján, négy nap alatt csaknem kilenc tonna hulladékot gyűjtenek össze.

9 év alatt gyűjtött folyótisztító tapasztalatainkra a Duna vízgyűjtő területén is felfigyelnek: bemutatjuk tevékenységünket a Duna Régió Stratégia PA4 kormányzó csoportjának, amiben vízgyűjtő országainak képviselői vesznek részt és javaslatot teszünk a Duna Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv felülvizsgálatához.

Tokajban megtartjuk a VI. Tiszai Kerekasztal szakmai találkozót. Újabb folyószakaszt fogadunk örökbe Csongrádnál, és megnyílik az első Folyómentő Horgonyhely Nagykörűben.

A MÜMÜ (Műanyag Műhely) szeptemberben rekordot dönt, és több ezer gyereket fogad a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon, aztán tovább utazik Tiszalökre, Szolnokra és Csongrádra.

A Műaszaki Egyetemmel és a Clear Rivers-el együttműködésben, ünnepélyes keretek között adjuk át Budapest első hulladékcsapdáját, a dunai Litter Trap-et. A Tisza expedíció eközben szerb vizekre ér.

10 éve folyamatosan dolgozunk a háttérben, hogy az ukrán állam és minden érintett szereplő hatékony megoldást találjon a folyószennyezés problémájára. Minket is meglepett, milyen gyorsan jönnek az első eredmények, s hogy egyre több összefogás, támogatás segíti a kárpátaljai kezdeményezéseket. Idén és jövőre az összes Tisza-menti országban a PET Kupa módszertanával fognak takarítani és lobbizni a jobb hulladékkezelésért és az erősebb folyóvédelemért. Most Ukrajna legnagyobb TV csatornája, a KanalUkrainatv foglalkozott a témával, melynek 2 részes oknyomozó riportsorozatának 2. részét feliratozással adjuk közre, hogy lássátok, mennyien is dolgoznak az ügyön, s mennyire komplex is ez a kérdéskör ;) Szereplők: Viktor Buchynskyy, Чиста Ріка Чиста Вода, Anna Sabadosh, Maria Keszler, Dávid Attila Molnár, Hankó Gergely #petkupa #rivercleanup #kárpátalja #wastemanagement

Közzétette: Pet Kupa – 2021. november 7., vasárnap

OKTÓBER

Az 5 ország 1 folyó program keretében Nagybányáról románia gyerekek érkeznek Sárospatakra cserediák program keretében, ahol egymástól tanulhatják meg, hogy mit tehetnek ők a tisztább folyókért. Eközben a MÜMÜ (Műanyag Műhely) a nemzetközi program szerb résztvevőinél, Magyarkanizsán tanítja a gyerekeket a folyami hulladék újrahasznosítására.

Elindul a sikeresen zárult Hulladékmentes Tisza projekt folytatása. A Zero Waste Tisza 2.0 a folyótisztítások mellett nagy hangsúlyt fektet a szennyezés forrására és a szemléletformálásra.

Célba ér a nagy Tisza Expedíció. Csani kapitány és az időről-időre hozzá csatlakozó önkéntesek a teljes szakaszon végighajózzák a Tiszát, hol rafting csónakban, hol plasztik ladikban, vagy motoros meghajtású hajón, máskor palackokon úszó kajakon. Október 14-én az expedíció eléri a Dunát.

Az 5 ország 1 folyó programban résztvevő tanárok a Tisza öt országot érintő partjairól érkeznek, hogy magyar jó gyakorlatokon keresztül, egy tanulmányút keretében ismerkedjenek meg a hazai hulladékválogató üzemekkel Debrecenben és Miskolcon.

A Műanyag Műhelyben új módszereket dolgozunk ki a folyami műanyag megmunkálásra, a cél a több méter hosszú deszkák előállítása.

Projektvezetőink előadnak az Interreg Steering Committee ülésén, bemutatva a nemzetközi Tid(y)Up projekt eddigi sikereit és jövőbeli terveit. A Tid(y)Up partnereinek részvételével szeptemberben nemzetközi találkozót tartunk Kassán.

Szegedről, egy őrzött kikötőből ellopják a Pelikánt, a PET Kupa plasztikladikját. Az országos felháborodás nyomán, két napon belül Szerbiában kerül meg a petkalózoknak olyan fontos plasztikladik.

Mini PET Kupa csapatépítő programokat tartunk vállalatoknak a Tisza-tónál.

NOVEMBER

Folyamatosan zajlik a nyár során begyűjtött ártéri hulladék szelektálása és bálázása a kiskörei Folyómentő Központunkban. Budapestre látogat a Folyómentő Teherautó című dokumentumfilm főszereplője, Francz Béla, és felvesszük a film narrációját.

Magyarkanizsán megtartjuk az 5 ország 1 folyó projekt nemzetközi partnertalálkozóját. Az eseményre 5 ország tanárai érkeznek, hogy tovább fejlesszék azokat a szellemi termékeket, amik az elkövetkező években sok iskolát, tanárt és diákot vonnak be a folyótisztító akciókba.

Megkezdődik a PET Kupa úszó kiállításának kivitelezése. A Floating Exhibition (FLEX) egy felújított tiszai kompon vág majd neki a folyónak, fedélzetén a PET Kupa eredményeit bemutató installációkkal.

Sajtótájékoztatón mutatjuk be és ünnepeljük a TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA program eredményeit.

Folyómentő tapasztalatainkat megosztjuk a „Marine Litter in the Danube and the Black Sea region” online nemzetközi konferencián.

AUGUSZTUS

DECEMBER

A MÜMÜ (Műanyag Műhely) a PLANET 2021 kiállításon ismét több ezer gyereknek mutatja be, miért érdemes a hulladékot szelektíven gyűjteni és miként kerül vissza a műanyag palack az anyagok körforgásába.

Befejeződik a Folyómentő Teherautó című dokumentumfilm gyártása, és sor kerül az első, házon belüli bemutatóra. A film felkészül a 2022-es premierre.

Ünnepség keretében avatjuk fel az idén végzett folyómentőket, és az idén közösségi adománygyűjtésből felújított PETÉNYI anyahajót. Az eseményen részt vesz Kiss Klaudia expedíciós kajakos, az adománygyűjtés szervezője.

Elkezdjük a felkészülést a PET Kupa történetének 10 éves évfordulójára.

Letölthető képes kalendárium

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium