Hulladékanalízis a tiszaszalkai erdőben, hulladékmonitoring a VI. PET Kupa 2018-as szakaszán - részletes eredmények

2018. február végi akciónkban egy négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületet tisztítottunk meg a főként pillepalack hulladéktól. Ezzel párhuzamosan bejártuk a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát, hogy felmérjük az ottani hulladékhelyzetet és ezzel előkészítsük a nyári versenyt. Az akció során egy speciális terepi kutatómunkát is elvégeztünk, melynek eredményeként elkészült a PET Kupa első hulladékelemzése.

Az akcióról és az eredményekről készült videóink:

Eredmények és hulladékelemzés

Monitoring tevékenységeink (4 alkalom, 240 fkm) általános tapasztalata, hogy a probléma sokkal összetettebb és súlyosabb, mint azt képzelnénk. A hulladékok nagy része nem is látható, nincs információ az iszapba lerakódó nehezebb anyagokról, csak a lebegő hulladékok kerülnek ki a hullámtérbe. Ukrajnai, romániai terepbejárások és szakmai munkák tapasztalatai szerint ott még a sekélyebb részeken a háztartási hulladékok teljes spektruma megtalálható (a veszélyes hulladékokat is beleértve), s ezen anyagok a magyar szakaszon már nem láthatóak. A kirakódott hulladékok egy része nagyon komoly kockázatot rejt magában, vegyük például a bomlásnak/darabolódásnak indult purhab, vagy hungarocell/polisztirol hulladékokat… Védett erdők, érzékeny vízgyűjtők, fokozottan védett állat-, és növényfajok vannak folyamatos veszélyben a több száz kilométeren elhúzódó hulladékszennyezés miatt!
A teljes beszámolót innen töltheted le!

Az ártéri erdőtakarítás főbb eredményeiről, tapasztalatairól megjelent rövid hír: Négy hektáros Natura 2000-es ártéri terület tisztult meg a hulladékszőnyegtől.

Támogatóink

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ajánlott cikkek