PET rekord a Dunán

KISZABADÍTOTTUK A PET PALACK SZELLEMÉT!

A három éves PET Kupa idén nyáron minden eddiginél nagyobb, közel 20 hajóból álló flottával vág neki a Tiszának, hogy felvegye a harcot a folyót minden évben sújtó pillepalack- és hulladékáradattal. A PET Kalózokat Vereckei Ákos olimpiai bajnokunk egy különleges rekordkísérlettel indította útjára.Vereckei Ákos, a 2015-ös PET Kupa védnöke, ezúttal egy 100%-ban pillepalackokból készült kajakba szállt, hogy felállítsa a magyar gyorsasági rekordot és ezzel felhívja a figyelmet folyóink állapotára. A rekordkísérlethez használt PET hajó, a CsakPET (tervező, építő: Nagy Máté) 2014-ben több mint 100 folyamkilométert tett meg a Tiszán és elnyerte a PET Kupa leggyorsabb hajójának járó címet. Vereckei Ákos 2 perc 34,66 másodperces eredménnyel futott be a 200 méteres távon.

Fotók: Magyar Csaba – PET Kupa

Vereckei Ákos készül a rekodkísérletre

Vereckei Ákos készül a rekodkísérletre

A CsakPET a 2014-es PET Kupa leggyorsabb hajója

A CsakPET a 2014-es PET Kupa leggyorsabb hajója

Tóth Pál fizikus bemutatja, hogyan “kondicionálják” nagy nyomású gázzal a pillepalackokat a hajóépítéshez

Tóth Pál fizikus bemutatja, hogyan “kondicionálják” nagy nyomású gázzal a pillepalackokat a hajóépítéshez

A PET gyorsasági rekord 200 méteren: 2:34:66

A PET gyorsasági rekord 200 méteren: 2:34:66

,
Zsíros László Róbert (PET Mester), Vereckei Ákos (PET Kupa védnök), Hankó Gergely (ÖKOPack), Molnár Dávid Attila (Természetfilm Egyesület)

Zsíros László Róbert (PET Mester), Vereckei Ákos (PET Kupa védnök), Hankó Gergely (ÖKOPack), Molnár Dávid Attila (Természetfilm Egyesület)

Videók a rekordkísérletről (ha ráklikkelsz a Download gombra, letölthetőek)

Közvetítés teljes anyaga a Youtube-on (rajt és palackrobbantás 32. percnél):

További videók:

Nézd meg online az I. PET Kupáról készült, 3 részes dokumentumfilm-sorozatot a Filmdzsungel Televízióban!

Ezen a linken kampányvideókat láthatsz a PET Kupához.

Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakozó, a 2015-ös PET Kupa védnöke, ezúttal egy 100%-ban pillepalackokból készült kajakba szállt, hogy felállítsa a magyar gyorsasági rekordot és ezzel felhívja a figyelmet folyóink állapotára. A rekordkísérlethez használt PET hajó, a CsakPET (tervező, építő: Nagy Máté) 2014-ben több mint 100 folyamkilométert tett meg a Tiszán és elnyerte a PET Kupa leggyorsabb hajójának járó címet. Vereckei Ákos 2 perc 34,66 másodperces eredménnyel futott be a 200 méteres távon.

„Örömmel vállaltam a feladatot, bár még nekem is izgalmat okozott egy pillepalack kajakban evezni. A szervezők és a PET Kalózok nálam még nagyobb feladatra vállalkoztak, az irdatlan mennyiségű hulladéktól próbálják megtisztítani évről-évre a Tisza felső szakaszát. Idén én is velük tartok, úgyhogy hasznos lesz ez a kis bemelegítés!” – mondta olimpikonunk, a rekord felállítása után.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére. A szervezők évről évre egyre több hulladékot szednek ki a folyóból és ennek egyre nagyobb részét újrahasznosítják, sőt, az idén az ártérben található hulladék-hegyek pontos helyzetét és méretét is felmérik. A kupa közösségeket, Tisza-menti településeket kovácsol egybe a közös cél érdekében. A kupasorozat távlati célja, hogy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés keretében megálljt parancsoljon az ismétlődő tiszai PET-palack áradatnak.

A 2015-ös PET flotta közel 20 hajóval és majdnem 100 PET kalózzal veszi fel a harcot a szennyezéssel. Ennek következményeként a csapatok idén sokkal több hulladékot fognak kiszedni a folyóból, mint eddig bármikor (tavaly közel 10.000 palackot és más műanyag hulladékot távolítottak el a vízből az önkéntesek). Idén a hulladék kezelésének módja is változik: a palackok már a parton előválogatásra kerülnek, és rövid időn belül a lehető legnagyobb arányban újrahasznosítják ezeket.

Társadalmi szervezetek, Tisza menti települések, cégek és magánemberek dolgoznak a kezdeményezés sikerén. Idén az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) is az ügy mellé állt.

A környezettudatosság erősítéséhez, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez és a társadalmi szemléletváltáshoz élményeken, közvetlen tapasztaláson keresztül visz az út. Ezt helyben, az emberek közvetlen közelében és kreativitással lehet eredményesen megvalósítani. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága, amellett, hogy a saját kampányai során is erre fókuszál, kiemelten fontosnak tartja az ezek mentén szerveződő civil kezdeményezéseket” – mondta el Búsi Lajos, az OKTF NHI mb. főigazgató-helyettese. Hozzátette: “Utóbbira a Tisza mentén immár harmadik éve megvalósuló PET Kupa kiváló példa, ráadásul komoly közösségépítő és az önkéntességet népszerűsítő szerepe is van.

HÁTTÉRANYAG

Mi a PET Kupa célja?

Felhívni a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben minél több hulladékot kiszedni a folyóból úgy, hogy annak nagy része újrafelhasználásra, illetve hasznosításra kerüljön. A helyi közösségek, Tisza-menti települések bevonása és egybekovácsolása kulcsfontosságú a közös cél érdekében és nagyon bíztatóak az együttműködés eddigi eredményei. Emellett a projekt során a bevont szakértők folyamatosan monitorozzák az ártérben található hulladék-hegyek pontos helyzetét és méretét, hogy elkészülhessen egy hiánypótló “hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra. Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő Tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Mikor és hol?

A Tiszai PET Kupát egy tokaji parti fecske filmezés megdöbbentő élménye hívta életre 2009-ben. A Természetfilm.hu csapata a fecskék mellett egy hömpölygő szemétáradattal találta szemben magát… Háztartási hulladékok, állati tetemek és rengeteg műanyag pillepalack. “Mindig ez van. Áradáskor a Tisza szennyvizet szállít. A java külföldről jön. Ukrajnából, Romániából.” – magyarázták az összefüggő szemétfolyamot a helyiek.

A lelkes csapat nem hagyta ennyiben a dolgot és 2013-ban kezdetét vette a kalózkodás és a PET vadászat. 4 hajóval indult az első kupa, a következő évben pedig már nyolc hajó építettek a versenyzők. 2015-ben a tervek szerint pedig közel húsz PET palackból készült hajó indul el Vásárosnaményból, hogy száz folyamkilométeres szakaszon gyűjtse a hulladékot a Tiszából.

Dátum: 2015. július 17-25.

Útvonal: Vásárosnamény – Tiszaadony – Tiszamogyorós – Zsurk – Tuzsér – Révleányvár – Cigánd.

Idén először az egyik PET hajó Cigánd után is folytatja útját, és megpróbálja egészen a Dunáig felmérni a szennyezettség állapotát, több száz folyamkilométert téve meg a Tisza magyar, majd szerb szakaszán.

Kik hozták létre, kik tartják életben?

A PET Kupát a Természetfilm.hu alkotóközösség tagjai álmodták meg, az első tiszai PET hajós, Palkó István által inspirálva. Az esemény egyik ötletgazdája és főszervezője Molnár Attila Dávid, a másik Tóth Zsolt Marcell, aki a kezdeményezésről szóló filmsorozat producere és rendezője egyben. A PET Kupa egy civil kezdeményezés, amit társadalmi szervezetek, cégek és szakhatóságok támogatnak, ereje a Tisza-menti települések tenni akarásában rejlik, és abban, hogy pozitív példával elöl járva képes inspirálni a helybélieket. A PET hajózás izgalmas, életre szóló kaland, aminek csapatépítő jellege egyre több hazai céget is a Tisza ügye mellé állít.

Miben lesz más az idei PET Kupa, mint az eddigiek?

A 2015-ös PET flotta 20 ártéri hulladékból épült hajóval és majdnem 100 PET kalózzal veszi fel a harcot a szennyezéssel szemben, ami egy eddig soha nem látott mértékű összefogást jelent, kecsegtető eredményekkel: a tavalyi önkéntesek közel 10.000 palackos fogásának ugyanis többszörösét tűzi ki célul idén a PET flotta!

A másik különbség a hulladék kezelésének módja lesz. Az ÖKO-Pack és az Önkéntes Alapítvány szervezésében önkéntesek válogatják szét a naponta begyűjtött hulladékokat, hasznosítható és nem hasznosítható frakciókra. Az elszállítást és a hasznosítható hulladékok kezelését és előkészítését a nyíregyházi telephelyű Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. vállalta magára, óriási segítséget nyújtva ezzel a projekt hatékony megvalósításához.

Harmadik előrelépés a már említett “hulladéktérkép” adatbázisának kiépítése lesz, hiszen idén először a PET hajók legénysége nemcsak gyűjti a szemetet, de folyamatosan monitorozza az ártérben felhalmozódott hulladékhegyek méretét és pozícióját. Újításnak számít az is, hogy a PET Kupa idén először több budapesti és vidéki helyszínen (Boat Show, Felfedezők Napja) népszerűsítette a Tisza-ügyét. Ennek köszönhető, hogy a rendezvénynek – idén először – védnöke is lett, a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Vereckei Ákos személyében.

Mivel több média is képviselteti magát a versenyen, a szervezők idén műholdas internet kapcsolatot fognak fenntartani a sajtó munkatársai számára, hogy a napi bejelentkezések időben eljussanak a lakossághoz!

Ki lesz az új PET Mester?

A résztvevők már megszokták, hogy a PET Kupa játékvezetője, egyszemélyes gondnoka és bírája az úgynevezett PET Mester. 2013-ban a Quimby együttes tagja, Varga Livius töltötte be ezt a szerepet. Utána a földkerülő szólóvitorlázó Méder Áron következett, 2015-ben pedig a népszerű Szertár Blog arca, Zsíros László Róbert vállalta el az embert próbáló szerepet.

S ki vállalja a Dunáig?

A 2014-es PET Kupa játékmestere, Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó idén nagy teljesítményre készül. Horváth Balázs újságíróval közösen olyan hajót terveznek, ami Vásárosnaménytól egészen a Dunáig hajózik. Kezdeményezésüket Tiszai PET Missziónak nevezték el, és célja, hogy sokkal hosszabb szakaszon kapjanak átfogó képet a Tisza állapotáról, és hogy bebizonyítsák, a PET hajók képesek nagy távolságok áthidalására és vétek ilyen hasznos anyagot csak úgy eldobni.

Kik támogatják, kik segítik a célok elérését?

Büszkék vagyunk azokra a társadalmi szervezetekre, településekre, cégekre és magánemberekre, amelyek és akik nap mint nap a kezdeményezés sikerén dolgoznak, saját hajó indításával, önkéntes munkával, vagy anyagilag támogatva a Tisza megtisztítását!

A PET Kupa partnerei: ÖKO-Pack Nonprofit Kft., Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Természetfilm.hu, Filmdzsungel Kft., Szertár Blog.

A 3. PET Kupa fő támogatója az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség.

További támogatók, médiapartnerek és társadalmi felelősséget vállaló cégek: Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft., Polplast Kft., Petőfi Televízió, Prezi, Magyar Kajak-Kenu szövetség, Index.hu, Holofon Zrt., MESSER Hungarogáz kft., Tilos Rádió, a Schneider-Electric szigetszentmiklósi raktárának csapata, Decathlon, VAN Net, Vásárosnamény, Cigánd és Zsurk települések.

Kik is ezek a bátor hajósok?

PETŐFI – vagy stílszerűbben a PETőfi. Erős, nagy PET hajó, amelyet az M2-n nemrégiben indult, fiataloknak szóló szórakoztató műsor, a PETŐFI Televízió stábja épít fel és visz el Vásárosnaménytól Cigándig. Műholdas internetkapcsolaton keresztül a hajó napi tudósításokat fog eljuttatni az érdeklődőkhöz, melyeket a szeméthajón utazó televíziós stáb készít el.

PREZI – a hazai startup már eddig is több projekttel bizonyította, hogy fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Ezúttal saját PET hajót épít, és elhíresült mottójával (“Ideas Matter”) a zászlóján veszi ki a részét a Tisza megtisztításából. A PREZI csatlakozását a PET Kupához gondos felkészülés előzte meg, a cég megvizsgálta a kezdeményezés célkitűzéseit, és végül úgy döntött, hogy 2015-ben a Felső-Tisza-Vidékére is juttat a kreativitásából.

PETanic – Az Index.hu hírportál klasszikus orrsudárral szerelt hajója, fedélzetén a tavalyi PET Kupán sokat próbált legénységével, akik blogjukon rendszeres híradásokkal jelentkeznek a szennyezés ellen folytatott küzdelem frontvonaláról. A hajó építése annyira környezetbarát lesz, hogy a tavalyi PET hajó bizonyos darabjait is újra fel fogják használni.

PLANET ERROR – a Tilos Rádió csapata, amely környezetvédelmi kérdéseket feszeget minden második héten másfél órában. A zöld ügyekben elkötelezett műsorvezetői gárda, és több Tilosos alkotja majd azt a csapatot, ami rendszeres rádiós bejelentkezéseket is végrehajt a csapat saját PET hajójának fedélzetéről.

TERMÉSZETFILM FESZTIVÁL – a Gödöllői Természetfilm Fesztivál saját építésű fesztiválhajója, amely a parti megállók alkalmával lehetőséget teremt arra, hogy a folyó mentén élő emberek bepillantást nyerjenek a 2015-ös díjnyertes természetfilmekbe. Igen, filmvetítés lesz a Tisza parton!

KAJAK-KENU – Magyar Kajak-Kenu Szövetség – a hazai evezős sportok képviselői azon túl, hogy saját hajót indítanak, Vereckei Ákos többszörös olimpiai bajnok kajakos személyében védnököt is adnak a rendezvénynek. Ákos a kezdetektől fogva nyomon követi a PET Kupa célkitűzéseit, és örömmel elvállalta, hogy idén a kezdeményezés nagykövete is legyen.

Tiszai PET Misszió – Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó hajója, ami nem áll meg a 3. PET Kupa végállomásán (Cigándon), hanem tovább hajózik Belgrádig. A Tiszai PET Misszió célja, hogy PET hajón végighajózza a folyót, amely önmagában is nagy sportteljesítmény. Áron földkerülő szólóvitorlázóként már bebizonyította, hogy nem riad vissza a kihívásoktól. A tavalyi PET Mester ezen kívül megpróbálja feltérképezni, a Tisza mely szakaszain gyűlt fel a legtöbb műanyag szemét.

SchNECI – a Schneider Electric szigetszentmiklósi raktárának csapathajója, fedélzetén a cég vízisportok és környezetvédelem iránt elkötelezett csapatával. A cég mindennapi működése során is kiemelt figyelmet fordít a hulladék mennyiségének minimalizálására és szelektív gyűjtésére, a PET Kupán való szerepvállalásával pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a saját háza táján mer szembenézni a hulladékkal.

Kik lesznek a helyi erők?

VÁSÁROSNAMÉNY – a PET hajók építésének színtere. Itt készült a 2014-es kupagyőztes Tisz(t)a PET. A hajót azóta a budapesti BOAT SHOW-n, a Felfedezők Napján és a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon láthatták az érdeklődők. A város nem titkoltan a kupa megőrzéséért száll ringbe egy új hajóval, aminek építéséhez felhasználják majd az előző hajó bizonyos alkatrészeit.

ZSURK – az innovatív település fiataljai, akik eddig is tevékeny részt vállaltak a szervezésből, most egy kis hajóval kiveszik részüket a szemétszedésből. Zsurk már jóval a PET Kupa előtt is kitüntetett figyelmet szentelt a hulladékfelhasználásnak, és a szelektív hulladékgyűjtésnek, úgyhogy a Kupán való részvétel jól illik a település zöld arculatába.

CIGÁND – MeglePETés nevű hajójuk indítása egyértelmű kihívás a PET Flotta többi hajója számára, hiszen Cigándon élénk sportélet folyik, és nagyon erős a versenyszellem. Cigánd városa idén harmadszor fogja fogadni a PET Kupa befutó hajóit. Jelmondatuk, “Értékből lendület” arra sarkallta a város vezetőit, hogy kihirdessék: Cigánd a harmadik PET Kupán nem egyszerűen elindul, hanem egyenesen a PET Kupa megszerzésére tör.

Támogatók, partnerek

ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG – “A környezettudatosság erősítéséhez, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez és a társadalmi szemléletváltáshoz élményeken, közvetlen tapasztaláson keresztül visz az út. Ezt helyben, az emberek közvetlen közelében és kreativitással lehet valóban eredményesen megvalósítani. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság, amellett, hogy a saját kampányai során is erre fókuszál, kiemelten fontosnak tartja az ezek mentén szerveződő civil kezdeményezéseket” – mondta el Búsi Lajos, az OKTF NHI mb. főigazgató-helyettese. Hozzátette: “Utóbbira a Tisza mentén immár harmadik éve megvalósuló PET Kupa kiváló példa, ráadásul komoly közösségépítő és az önkéntességet népszerűsítő szerepe is van.

MESSER – A Messer Hungarogáz Kft. a parti rendezvények színvonalát növeli. Tóth Pál fizikus, a Fizibusz előadója-kutatója tudományos ismeretterjesztő előadásokban magyarázza el a PET palack különleges tulajdonságait az érdeklődőknek, emellett “gázt ad” a hajók összeállításához és a rendezvénytől elmaradhatatlan palacksortűzhöz.

ÖKO-Pack Nonprofit Kft. – a hulladék szelektív és kreatív újrafelhasználásában verhetetlen referenciákat felvonultató ÖKO-Pack régóta nagy figyelmet fordít a felnövekvő generáció oktatására, és az ismeretterjesztésre, szemléletformálásra. Az ÖKO-Pack csapata a parti rendezvények színvonalának emelésében és az összeszedett szemét válogatásában és elszállíttatásában segít. Szakmai tapasztalatuk a garancia arra, hogy a PET hajósok által a Tiszából kiszedett szemét minden eddiginél hamarabb eltűnjön a partról, és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. segítségével újrahasznosítással kerüljenek vissza a körforgásba.

Családi csapatok, baráti társaságok, magánhajók

A városok és cégek zászlói alatt hajózó csapatokon kívül jópár egyéni kezdeményezés keretében épülő PET hajó is indul a 3. PET Kupán. Ezek listáját hamarosan közzétesszük a www.petkupa.hu oldalon.

Ajánlott cikkek